Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam
Szakmai tudnivalók, tippek, érdekességek
Mit jelentenek a karátszámok az aranyékszereknél?
A karát (vagy finomság) azt mutatja meg, hogy egy arany ékszerben mennyi színarany található. Színarany a 24 karátos arany, ebben gyakorlatilag kizárólag arany található. A színarany lágy, puha nemesfém, ékszer gyanánt gyakorlatilag hordhatatlan, ezért a mindennapi viselésre szánt ékszereket ötvözőanyagokkal kombinálják, hogy ellenállóbbak, tartósabbak legyenek. Színaranyból készülnek a befektetési aranytömbök és néhány különleges numizmatikai tárgy. Magyarországon az aranyékszerek 90%-a 14 karátos aranyból készül. Ebben az ötvözetben magas az aranytartalom, de már elég kemény ahhoz, hogy hosszútávra lehessen belőle ékszert készíteni, tartós legyen és magas aranytartalma miatt értékes is.
Karát (finomság) a számok tükrében a legelterjedtebb karátokszámok esetén:
24 karát 100% arany, színarany
18 karát 75,0% arany 25,0% egyéb ötvözőanyag (réz, ezüst, palládium)
14 karát 58,5% arany 41,5% egyéb ötvözőanyag (réz, ezüst, palládium)
9 karát 37,5% arany 62,5% egyéb ötvözőanyag (rész, ezüst, palládium)
Mitől függ az arany színe?
Az arany természetes állapotában intenzív sárga színű nemesfém. Azonban az ékszerboltok kínálatában találkozhatunk a sárga mellett rosé (vörös) és fehérarany színű ékszerekkel is.

A különböző arany színeket a különböző ötvözőanyagok adják. Pl. a fehérarany az ezüsttől kapja lágy, meleg, fehér színét, a rosé arany a vörösréztől lesz vöröses árnyalatú. Eltérő aranyszínek mellett azonban az aranytartalom pl. a 14 karátos arany esetében, minden színvariáció esetén is változatlan aranytartalommal, 585 ezrelék arany, tehát 14 karátos marad.
Mit jelent a magyar fémjel, hol keressük az ékszerekben? Igaz vagy hamis-e az aranyékszer?
Magyarországon az arany és ezüst ékszerekbe, tárgyakba magyar fémjel kerül, mely törvényi kötelezettség, legyen szó Magyarország területén készült vagy külföldről behozott nemesfémről. A nemesfém fémjelzését a Nemesfém Hitelesítő Intézet végzi, mely hatóságként működik. Ha egy arany vagy ezüst ékszert a kezünkbe veszünk, kettő, kicsi, szabadszemmel is kivehető, körvonallal rendelkező beütést fogunk látni. Az egyik a hatósági, hatályos magyar fémjel (lsd táblázat alább) ez utal a karátszámra, a mellette lévő jel a készítő aranyműves monogramja, vagy a gyártó védjegye. A két jel együttes jelenléte garancia a nemesfém ékszer, tárgy arany-minőségére.
Külföldről behozott import ékszerek esetében is szükséges a hatósági jel és a behozatalt végző cég együttes jele.

A fémjelzést Magyarországon 1867 óta törvény szabályozza. Azonban hazánkban már az 1300-as évek közepétől használták az ötvösjegyeket, a különböző ötvöscéhekben az aranyműves mesterek. Az 1500-as évektől már vizsgálták és kötelezővé tették az arany finomsági előírásainak betartását a céhmesterek számára is. A fémjelek rajzai a történelem folyamán folyamatosan változtak. Egy-egy fémjelből megállapítható, hogy a nemesfém tárgy, ékszer hol és mikor került fémjelzésre. Ha régi ékszerek, tárgyak korát, anyagát, stílusát és értékét szeretnénk megtudni, forduljunk szakemberhez. A hatályos fémjeleket egy hivatalos táblázat foglalja össze. Pontosan kivehető a fémjel rajza, ha tízszeres nagyítóval nézzük. Az ékszerboltokban a hatályos, hivatalos fémjelek kifüggesztésre kerülnek. Azokkal az országokkal, ahol hasonló szigorúsággal ellenőrzik a hatóságok a forgalomba kerülő arany és ezüst minőségét, Magyarország szerződésben áll és elfogadj az adott ország fémjelét is. Ezek az ún. egyenértékű fémjelek. Ilyen országok pl. Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ciprus.

Javasoljuk, hogy mindig győződjön meg a fémjelek meglétéről ha ékszert vásárol. A törvény szerint aranyat csak hivatalos engedéllyel rendelkező üzletben vagy hivatalos online webshopban lehet árusítani, egyéb helyeken, pl. vásárokban, vagy házalással tilos! Ezért érdemes kritikával kezelni az üzleten kívül, alkalmi vételként kínált aranyat! A nem hivatalosan eladásra kínált ékszerekben előfordulhatnak hamis fémjelek. Azonban a hamis fémjel markánsan eltér a valóditól. Szakember felismeri azokat a rejtett jegyeket - csakúgy mint a papírpénzek esetén - amelyek mutatják egy fémjel valódiságát.
Mindent tudni szeretnél a fémjelekről? Összegyűjtöttük Neked a legismertebb fémjel tablókat, melyek segítségével könnyedén eltudsz igazodni a fémjelek világában. IDE KATTINTVA elérheted válogatott dokumentumainkat. Kérdés esetén természetesen fordulj hozzánk bizalommal! Felhívjuk a figyelmed, hogy a feltöltött fémjel tablók tájékoztató jellegűek. Egy-egy ékszer pontos bevizsgálásához feltétlenül keress minket. Szívesen segítünk.


A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata