Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Aranyművesség – hagyományos mesterség és a leginnovatívabb technikák egy aranyműves műhelyében

Aranyművesség – hagyományos mesterség és a leginnovatívabb technikák egy aranyműves műhelyében

Az aranyművesség kizárólag hagyományos, kézműves mesterségnek számított egészen a mai kor legújabb technikai vívmányainak megjelenésig. Ma már a skála mindkét vége jelen van műhelyünkben. Ma is rajzolunk kézzel vázlatokat, terveket és tervezünk monitoron is a 3D ékszertervező programban. Használjuk a hagyományos kézi szerszámokat, mint pl. a fogókat, kalapácsokat, hengereket, vésőket, fűrészeket, sublert, fúrókat, reszelőket, kőfoglaló kézi szerszámokat és forrasztunk lánggal. Valamint a legújabb technikákat, mint pl. a lézerhegesztés is alkalmazzuk azokban az esetekben, amelyeknél egy-egy érzékenyebb tárgy vagy az anyag milyensége megkívánja azt. Nyomtatunk 3D-ben mintákat, hogy egy-egy drágább darabnál a megrendelő láthasson egy előnézetet az ékszerből, mielőtt aranyból és drágakövekből megcsinálnánk azt.

Évezredeken át az aranyat olvasztással, öntéssel, hengerléssel, véséssel, reszeléssel és a hagyományos kézi szerszámokkal munkálták meg. Mivel viszonylag puha fém, megmunkálása könnyű, így a kézi szerszámokkal is csodaszép munkák készültek. Gondoljunk csak az egyiptomi leletektől kezdve, a reneszánsz ékszereken át, akár a szecessziós ékszerekig, számtalan remekmű található közöttük.

Az ötvös szerszámok az évszázadok alatt nem változtak sokat és előfordul, hogy ma egy-egy régi ötvösszerszám többet is ér, mint egy új. Minden aranyműves műhelyében akad néhány régi ereklye, amelyet nagy becsben tart. Az is előfordul, hogy a mester egy-egy szerszámot maga készít el, mert valamilyen speciális munkához kell. A tanonc évek alatt sokszor elhangzott tanáraink szájából, hogy „az nem is igazi mester, aki nem tud egy, a munkájához szükséges szerszámot elkészíteni”. Bizony sokszor kell valami szerszámot készíteni, vagy módosítani, hogy megfeleljen egy-egy új kihíváshoz.

Ma a legnagyobb változást az ékszeriparban a 3D tervezés és nyomtatás és a precíziós lézerhegesztő hozta. A 3D látványterveknek nagy jelentősége van akkor, ha a megrendelés és a kommunikáció az online térben zajlik. A 3D tervező program lehetőséget ad egy fénykép minőségű terv megtekintésére. A 3D nyomtatóval készített minta pedig egy élethű – igaz műanyag – mása az ékszernek.

A lézerhegesztést azoknál a daraboknál alkalmazzuk, amelyek valamely oknál fogva érzékenyebbek. Pl. nagyon vékony már az anyag (antik ékszerek, elvékonyodott ezüst tárgyak), kezelt drágakő van a foglalatokban, 3D nyomtatás után készült ékszerek javítása.

Látható, hogy pl. a mi aranyműves műhelyünk gyakorlatilag kész történelem óra és a technikai idővonal elég széles távját lefedi.

Ezért is a mottó: „A hagyományt őrizni, haladó szellemben alkotni”Blog menü
A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata