Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Pink topáz

Pink topáz

A topáz a szilikátásványok közé tartozik. Lelőhelye Brazília, Oroszország, korábban Szászország egyes részei.

A tiszta topáz átlátszó színtelen, de színes változatban is előfordul, a sárga minden árnyalatától kezdve, a barna, kék, zöldes színeken át a legritkább rózsaszínig. Színeződéseit az egyéb, benne jelenlévő zárványok okozzák. Például a topáz sárga színéért a króm, kék színéért a vas, a rózsaszínért pedig a vanádium felelős.

A rózsaszín topáz kedvelt drágakő, legtöbbször fehéraranyban kerül befoglalásra. A fehérarany és a rózsaszín topáz együttes fénye nagyon szép világos, könnyed. Az új trendek szerint egyre többször kerül rosé aranyba is.

Viszonylag kemény ásványminősége és tartóssága jól felhasználhatóvá teszi ékszer foglalatokban is. Önmagában is ragyogó, világos fényű drágakő, de gyémánt mellé is gyakran foglalják.

A topáz ásványként való hasítása és csiszolása óvatosságot kíván, mert a benne lévő szerkezeti feszültség miatt könnyed hasadhat rossz helyen.

Általában lépcsősre és táblásra csiszolják, így érve el a legszebb csillogó fényt.

Gyakran mesterségesen kezelik, hogy intenzívebb színeket érjenek el. A mesterségesen kezelt ásványok, később nagyobb hővel (pl. ékszer forrasztásakor) találkozva elveszthetik élénk színüket, fakulhatnak.

Mindig kérjük szakember véleményét, ha ilyen drágakövet szeretnénk vásárolni.Blog menü
A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata