Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Miért szeretjük az igazgyöngyöt?

Miért szeretjük az igazgyöngyöt?

Az igazgyöngyök vonzereje időtlen és állandó. A gyöngy az élet, a szeretet, az erény, a bölcsesség, lelkiség, igazságosság metaforája az idők kezdete óta. Mindig valamilyen pozitív, magasztos tulajdonsággal ruházták fel.

 

Sejtelmes keletkezése egy kagyló belsejében, a tenger habjai között misztikus és érdekes dolog. Az emberiség a történelem előtti időktől vonzódik hozzá. Szépségük a természet műve, embernek nem volt rá befolyása, ettől még csodálatraméltóbbá vált.

 

Mindig is a legfenségesebb, legértékesebb tárgyak egyike volt. Csak a legdrágább ékszerekbe foglalták, a legelőkelőbb emberek viselhették. Ritkasága és a modern technológiák előtti időkben elérhetetlensége külön értékkel ruházta fel.

 

Az igazgyöngy kagylókban „terem”. A gyöngy szerves eredetű drágakő, ékkő, amelyet élőlény termel és ez különleges dolog. A természetes kagylók esetében ha egy kis homokszem vagy élősködő bejut a kagyló belsejébe és a kagyló nem tud tőle megszabadulni, próbál olyan anyagot előállítani, amely csillapítja az irritációt. Ebből az anyagból és a gyöngyhéjból képződik a gyöngy. Rétegről rétegre vonja be az idegen anyagot a kagyló. Az igazgyöngy kalcium-karbonát különleges kristályaiból áll, amely ha elég vastag rétegben rakódik le, létrehozza a prizma szerű hatást, amit orientnek vagy gyöngyházfénynek hívunk.

 

Minél vastagabb ez a gyöngyhéj, a gyöngy fénye annál egyenletesebb és szebb lesz, a gyöngy értéke pedig ezzel egyenes arányban nő.

 

Egy jó minőségű gyöngynek legalább 4-5 évnyi fejlődésre van szüksége.

 

A 20. század elejétől már mesterségesen is tenyésztenek gyöngyöket. Az erre tenyésztett kagylókba mesterségesen juttatnak kisebb homokszemeket. Azonban nem lehet ellenőrizni, hogy a kagyló befogadja-e a gyöngymagot, sem azt, hogy milyen minőségű gyöngy képződik. Az embernek nincs ráhatása a természeti körülményekre, amelyek tönkre is tehetik a kagylótelepeket. Csak a tenyésztési idő lejárta után derül ki, hogy mit alkotott a kagyló.

 

A folyamat lejárta után a gyöngyöket óvatosan kiemelik a kagylóból, majd visszaengedik őket a tengerbe. A gyöngyöket osztályozzák minőségük, formájuk, színük szerint.

 

Minél vastagabb a gyöngyhéj, minél szabályosabb gömb a gyöngy, minél szebb a színe, annál drágább.

 

A világ számos pontján foglalkoznak gyöngytenyésztéssel, sokféle kagyló és osztriga fajtával dolgoznak. Ezáltal a tenyésztett gyöngyök nagyon változatos formában és színben vannak jelen. Ha szeretnénk tudni egy gyöngyről, hogy valódi-e és hogy honnan származhat, kérjük szakember segítségét.

 

Az igazgyöngyben lévő természetes esztétikum által nem módosítunk rajta semmit, csak természetes formájában kerül foglalásra, felfűzésre.

 

Az igazgyöngyöket arany és ezüst ékszerekbe foglaljuk, attól függően, hogy milyen minőséget képviselnek.

 

Az igazgyöngy lüsztere, fénye selymesen, lágyan csillogó. Eleganciát ad viselőjének. Nem szikrázóan csillog, hanem elegánsan fénylik, irizál. A bőrhöz érve nagyon rövid idő alatt átveszi a test hőmérsékletét, sima felületével lágyan illeszkedik viselőjéhez. Dekoratív és kényelmes viselet, akár gyöngysorban viselve, akár egyesével nemesfém foglalatban.

 

Az igazgyöngy 2%-ban vizet tartalmaz. Természetes anyag lévén nem szereti a parfümöt, hajlakkot, vegyi tisztítószereket, mert kiszárad és berepedezik, elveszíti fényét.

 

A jó minőségű igazgyöngy több száz éven keresztül is szép maradhat, ha vigyáznak rá.

 

Ha igazgyöngy ékszerét szeretné megtisztítani vagy gyöngysorát újrafűzni, kérje szakember segítségét.Blog menü
A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata