Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Különböző arany felületek, mattírozások

Különböző arany felületek, mattírozások

Mit jelent a fényesre polírozott, mattírozott, kalapált, vésett felület?

 

Az arany kitűnően alakítható, formálható nemesfém. A hevítés, formálás során azonban felülete elveszti simaságát, fényességét, ragyogó csillogását.

Az ékszerkészítés egyik utolsó fázisa, hogy ezt a tökéletes sima felületet visszaállítsuk. Ezt különféle szemcsenagyságú polírozó pasztákkal történő polírozással érhetjük el. A kiválóan megmunkálható arany felület gyönyörűen csillog, ha a homogén felületet, pl. egy karikagyűrűt fényesre polírozunk. Ha visszafogottabb, ún. selyemfényt szeretnénk elérni, akkor a tökéletesre polírozott felületet hosszanti irányban mattírozhatjuk. Ezáltal fénye visszafogottá válik.

 

Különleges hatást érhetünk el, ha 45 fokos szögben vagy keresztirányban mattírozunk. Utóbbi esetén az ékszer megjelenése markánsabbá válik.

Választhatunk rusztikusabb, durvább felületeket is, ami pl. homokfújt hatást kelt. A jégmatt vagy szalmamatt kifejezés egy szinte karcos felületre utal és általában minimál design esetén használjuk az ékszer felületén.

 

Ugyanannak a mattírozási eljárásnak más hatása van domború vagy egyenes karikagyűrűn, megint más keskenyebb vagy szélesebb anyagon.

A különböző felületek és arányaik kombinálásával az arany és ezüst ékszerekben izgalmas hatásokat lehet elérni.

 

A különféle mattírozások, felületi eljárások. Csakúgy, mint a fényes felületek, a különböző matt felületek is a mindennapi használat során veszthetnek tökéletességükből. Minél mélyebbre hatol a mattírozási technika az anyagban, annál tartósabb lesz, azonban időszakonként, ahogy a legtöbb ékszert, az ilyen típusú ékszereket is fel kell polírozni vagy újra kell mattírozni.

 

A mélyebbre ható eljárások az ékszer felületének díszítése során az ún. kalapált technika, ami évtizedekig tartós marad.

A hagyományos kézi véséssel díszített ékszerek szintén hosszú évtizedekig megtartják szépségüket.

Az innovatív technológiák közül pl. a lézergravírozással is lehet mélyebb mintákat létrehozni.

 

A sokféle díszítési lehetőség mindegyike másféle stílust és hatást képvisel. Legyen szó a fényesen csillogó, markánsan matt vagy tradicionális kézi vésésről, mindenki megtalálhatja azt a technikát, amely hozzá közel áll és szívesen viselné.

 

Igyekszünk a legjobban bemutatni a képeken is az egyes arany felületeket és a leírással segíteni a tájékozódást, de a valós megtapasztalással nem versenyezhet az online felület.

Ha szeretnéd látni valódi aranyon vagy ezüstön a különböző felületeket és technikákat, várunk szeretettel üzletünkben.

 Blog menü
A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata