Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Kulcs a gyémántokhoz

Kulcs a gyémántokhoz

A gyémánt értékelése, a minőség meghatározásának folyamata és ezek összefüggése az árképzéssel. Mit jelentenek a gyémánt certificate-en (tanúsítványon) lévő adatok?

 

A gyémántok minőségét egy osztályozási rendszer szerint határozhatjuk meg, ennek alapja a 4C. A 4C angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze:

 

1. Colour, azaz a szín
2. Clarity. azaz a tisztaság
3. Cut, azaz a csiszolás
4. Carat, azaz a karát súly
Ma már létezik az 5.C is, ami a megbízható forrást és a hozzátartozó certificatet vagy tanúsítványt jelenti.

 

 

A GYÉMÁNT SZÍNE


Talán nem is gondolnánk, hogy a szín milyen nagymértékben befolyásolja a gyémánt minőségét és árát. Minél fehérebb, annál magasabb a minősítése és annál drágább is. A legnépszerűbb gyémántok a fehér, jó minőségű kövek, legtöbbször ilyen gyémántokat foglalunk pl. a lánykérő gyűrűkbe is.
Léteznek azonban természetesen színes gyémántok is, ezek azonban viszonylag ritkák, nehezebb hozzájuk jutni és a piaci áruk is jóval magasabb. Természetes színes gyémántok: kék, rózsaszín, zöld, piros és lila árnyalatok.

A mai technika lehetővé teszi, hogy egyes speciális eljárásokkal befolyásolják a gyémánt színét (pl. részecskegyorsítók segítségével, rádium besugárzással).
Fontos tudni, hogy a mesterségesen besugárzott színes gyémántok hevítéskor elveszíthetik színüket, ezért ajánlatos mindenképpen szakembertől vásárolni, aki külön jelzi, ha a gyémánt mesterségesen színkezelésen esett át.


Természetes színű gyémántok:

 

 

 

A GYÉMÁNT TISZTASÁGA


A gyémánt annál értékesebb, minél tisztább. Azonban legtöbbször előfordulnak benne idegen eredetű anyagok, amelyeket szaknyelven zárványoknak hívunk.


Ezek a zárványok zavarják a szép, tiszta gyémánt képet, ezért csökkentik a gyémánt értékét. A zárványok többnyire más ásványok, de előfordulnak gáz- és folyadékzárványok is. A gyémánt keletkezése során a körülmények a legtöbbször nem 100%-osan jók, így a hibátlan gyémánt nagyon-nagyon ritka.

 

A gyémánt értékelésénél a 10-es nagyító (szaknyelven lupé) alatt látható zárványokat vesszük figyelembe, ezek nagysága, gyakorisága, elhelyezkedése szerint befolyásolják a minőségi skálán való elhelyezkedését.
Külső hibák is előfordulhatnak, amelyek a csiszolás során keletkeztek, vagy nem lehetett őket eltüntetni a csiszolás során sem.

 

 

 

FL

Flawless Hibátlan

Semmilyen hiba nem lehet benne, sem kívül, sem belül 10x nagyítás során mikroszkóp alatt.

IF

Internal Flawless Belsőleg hibátlan

"Nagyító alatt tiszta" (loupe-clean) a gyémánt, ha 10-szeres nagyítás mellet sem látni benne semmilyen zárványt, és tisztán át lehet rajta látni rajta.

VVS1, VVS2

Very very small inclusion    Nagyon nagyon kicsi zárvány

Nagyon nagyon kis zárványok, amelyeket 10-szeres nagyítás mellett is csak nagyon nehezen lehet megtalálni.

VS1,VS2

Very small inclusion   Nagyon kicsi zárvány

Nagyon kis zárványok, amelyeket 10-szeres nagyítás mellett is csak nehezen látni.

 

 

 

SI1, SI2

Small inclusion Kicsi zárvány

Kis zárványok, amelyek 10-szeres nagyítás mellett láthatóak, de szabad szemmel nehezen.

PI1

Piquet 1 Tökéletlen 1

Közepes zárványok, melyek már szabad szemmel is, nehezen, de láthatóak, és nem rontanak a gyémánt ragyogásán.

PI2

Piquet 2 Tökéletlen 2

Nagy és számszerüleg több zárvány, amelyeket szabad szemmel is lehet látni, és befolyásolják a gyémánt ragyogását.

PI3

Piquet 3 Tökéletlen 3

Nagy és számszerüleg több zárvány, amelyek szabad szemmel is nagyon könnyen láthatóak és befolyásolják a gyémánt ragyogását.

 

A GYÉMÁNT SÚLYA (ct)


A gyémánt súlyát mindig karátban adjuk meg, ennek a mértékegységnek a nemzetközileg elfogadott rövidítése a „ct”. Összehasonlítva más tömeg mértékegységgel, pl. 1 karát 0.2 grammnak felel meg.


Minél nagyobb súlyú a gyémánt, annál drágább. Azonban vannak a súlytáblázatban bizonyos lépcsőfokok, ahol az ár nagyobbat ugrik, mert ahogy nő a gyémántok mérete, ezzel arányos előfordulásuk ritkasága is. Pl. 0.25ct fölötti kövek sokkal ritkábbak mint kisebb társaik, így karátra lebontva a 0.25ct fölötti kövek karátára magasabb.
A mérést ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegyet csak akkor lehet felfelé kerekíteni, ha az értéke 9. A tanúsítványokban a súlyt századpontossággal tüntetik fel.


A gyémánt tömegét ct (karát)-ban mérjük, ami tömeg mértékegység. Nem keverendő össze az aranynál használatos karát kifejezéssel, ami arany esetében a minőséget jelöli, vagyis, hogy hány karátos aranyról beszélünk. Pl. 14 karátos arany.

 

 

A GYÉMÁNT CSISZOLÁSA


Az alábbi képen mutatunk egy nyers gyémántot. Valószínű a legtöbb laikus elmenne mellette és nem gondolná, hogy ez egy gyémánt. A nyers gyémántból a gyémántcsiszolók keze alatt születik az a gyönyörűen ragyogó, szikrázó kő amit gyémántnak ismerünk. Mi történik a csiszolás során? Lapokat, ún. fazettákat csiszolnak meghatározott rendben a nyers kőre. Egy briliáns csiszolású gyémántra pl. 57 fazettát csiszolnak. A legapróbb, pl. 2mm átmérőjű gyémántot is ennyi van! Az apróbb köveket már gép is tudja csiszolni, de a szebb, nagyobb kövek gyémántcsiszolók keze alatt nyerik el tökéletes alakjukat.

 

A csiszolás minősége is részét képezi a gyémánt árának. A csiszolási minőségeket is osztályozzuk az alábbi szerint:


 Excellent - Kitűnő


Very Good - Nagyon jó


Good - Jó


Poor – Megfelelő

A csiszolási formákat tekintve sokféle létezik A legelterjedtebb a kerek forma, amit briliánsnak hívunk. Tudományos számítások szerint tervezték meg, hogy hány db fazetta kerüljön, milyen szögben és hova. A nyers gyémánt oktaéder formájához ez a csiszolási forma illeszkedik a legjobban, így lesz a legkevesebb a veszteség a csiszolás során. A szigorú csiszolási szabályokat betartva született a briliáns csiszolási forma, ami az egyik legjobban csillogó és színszóró forma a gyémántok között. Nem mellesleg jól lehet foglalni, mert kerek, zárt formája miatt kevésbé pattan a foglalás során és a viselet során is tartós marad.

 

A briliáns csiszolás alapja a körvonal, koronából (32 fazetta + lap) és pavilonból 
(24 fazetta + lehetséges kalett) áll.

Egyéb csiszolási formák:
Vannak népszerűbb és ritkább csiszolási formák, de mindegyikre vonatkoznak a csiszolási szabályok, akkor is ha egy-egy fantázia csiszolást készítenek.

 

 

 Hasonló bejegyzésekBlog menü
A Doro Ékszer Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Doro Ékszer Csapata